CloseForm

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

"De Optica doet meer dan jullie zeggen. Wij zitten ruim boven de 1,1 ton per spoor!"

Een zonnige lentedag in Wieringerwerf, Noord-Holland en de familie Knibbe op gepaste afstand tegenover ons. Open praten we met de broers Jim, Luke en Nico over hun bedrijf en hun beweegredenen om een Schouten Optica te kopen en natuurlijk hun ervaringen met de Optica. Hun ouders David & Jolanda zullen op termijn een stapje terugdoen, dus laten zij de toekomst aan het woord. David heeft in het verleden het interview gegeven bij de aanschaf van zijn eerste Schouten machine. Dat kun je hier terug lezen.

“We doen veel meer met minder mensen.”

Niet over één nacht ijs

Het hele proces, van de aankoop tot de installatie, duurde in totaal ongeveer twee jaar. Het aanschaffen van een Optica is een grote investering en daarmee geen makkelijke beslissing voor een ondernemer. Daarom ging David Knibbe een aantal keer bij andere bedrijven op bezoek. Het belangrijkste bezoek vond plaats bij Landbouwbedrijf de Lugt op Texel. “We werden direct enthousiast toen we daar aankwamen”, aldus Jim. De manier waarop de Optica het verwerkingsproces van de aardappelen nauwkeuriger en efficiënter maakt, gaf mij de zekerheid om in een Optica te investeren”. De besluitvorming ging relatief snel, zeker omdat we in de voorbereiding veel tijd hebben gestoken. Samen met de accountmanager van Schouten zijn verschillende opstellingen de revue gepasseerd en uitgewerkt om uiteindelijk tot de meest optimale opstelling te komen. “ De accountmanager toonde ons de verschillende mogelijkheden en bracht effectieve oplossingen mee als hij op bezoek kwam”, aldus Jim.

 

De Optica was overigens niet de enige optische oplossing die in overweging werd genomen. “De alternatieven in optisch sorteren waren qua prijs erg vergelijkbaar met de Optica, maar de capaciteit en ervaring lag hierbij een stuk lager”, aldus de broers. Dit was uiteindelijk doorslaggevend voor de familie bij hun keuze voor de Schouten Optica.

Korte lijnen

Er waren tijdens het gehele proces meerdere aanspreekpunten voor de familie Knibbe. “Het liep vlot en gemakkelijk om contact met iedereen bij Schouten op te nemen over eventuele vragen en andere zaken”, aldus Nico. Het Schouten team heeft in nauwe samenwerking met de familie Knibbe de installatie vlot en naar alle tevredenheid uitgevoerd. De gebruikelijke kleine opstartproblemen aan het begin van het sorteerseizoen werden snel opgelost en indien nodig bleven de Schouten medewerkers ook na 17.00 uur totdat alles naar tevredenheid draaide. De installatie werd dan ook binnen de afgesproken week afgeleverd!

Meer voordelen dan gedacht

De komst van de Optica heeft ons een aantal voordelen gebracht. Het grootste voordeel is dat de capaciteit vergroot is. We doen veel meer met minder mensen. We zijn van 80 ton netto in de zak per dag naar 100 ton netto gegaan met uitschieters naar wel 120 ton. Het andere grote voordeel is dat de maatsortering van de aardappelen vele malen nauwkeuriger is geworden. Als voorbeeld geeft Nico aan dat er bij een test met de aardappelen van een collega kweker nog 20% pootgoed uit een partij overmaat gehaald is die al twee keer over een conventionele sorteerder met sorteerzeven was gegaan. ” De aardappelen zijn perfect in de maat! De keurmeester pakt zijn vierkantmaatje er niet eens meer bij”, aldus Jim.

 

Tot slot is door de stofafzuiginstallatie die bij de Optica geleverd wordt, de stofproductie aanzienlijk gereduceerd. “Voor de komst van de Optica was het soms niet eens mogelijk om het einde van de schuur te zien, deze stofreductie in de schuur is voor de gezondheid en werkvreugde dan ook een groot pluspunt”, aldus Jim.

“De keurmeester pakt zijn vierkantmaatje er niet eens meer bij”

Een kort wist je dat je?

Wat komt er allemaal precies bij kijken als er aardappels geteeld en geoogst worden? Als eerste worden de aardappels geplant. Dit gebeurt in de maand april. De aardappelen hebben ongeveer 100 dagen nodig om te groeien. Daarna worden ze bij voorkeur in augustus en september geoogst. Dit is natuurlijk de ideale situatie. Toch duurt het oogsten soms langer dan gewenst afhankelijk van de weersomstandigheden. Nadat de aardappelen zijn geoogst begint het droogproces. Hierbij is het van belang dat de aardappelen een stevige huid vormen.

Optica CS in actie

 • Bedieningspaneel Optica CS.
 • Overzicht van de opstelling.
 • Het resultaat.

Voordelen van de Optica CS

Nauwkeurige sortering

‘De Optica sorteert veel nauwkeuriger dan een traditionele sorteerder. We sorteren wezenlijk meer aardappelen in de duurdere pootgoedmaat dan met de conventionele schok- en schudsorteertechnieken. Het verhoogt onze opbrengst.’

Minder kosten

‘De camera’s detecteren kluiten en een groot deel van de misvormde aardappelen, waardoor lezen veel sneller gaat. Hierdoor besparen we flink op de kosten in de leeskamer.’

Eenvoudig te bedienen

‘Sorteermaten en toewijzen naar uitgangen is heel eenvoudig. Ook beschikken we over allerlei templates, voor herhalingen van partijen.’

Meer inzicht

‘De Optica verzamelt automatisch allerlei data, wat ons meer inzicht geeft in de verwachte opbrengst. We kunnen de data eenvoudig bekijken op onze smartphone, tablet of pc.’

Productvriendelijk

‘De korte weg met minimale vallen en de maatscheiding met lucht voorkomen beschadigingen aan onze aardappelen.’

De Optica CS bij jou in de buurt bekijken?

  Wilt u weten of deze machine het beste past bij uw situatie?

  Neem concact op met:

  Bram Jansen

  Bel 0229 502150
  Of stuur een e-mail naar:
  sales@schoutensorting.com

  Share this solution:

  Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!