CloseForm

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

"Cameratechniek wordt een steeds belangrijker onderdeel"

Blijven verbeteren. Dat is wat Visser Agro in Wieringerwerf doet. Akkerbouwer Sierd Visser teelt zijn pootaardappelen en uien natuurinclusief en energieneutraal. Daarnaast investeert hij in efficiency en kwaliteit. Zo maakt hij deel uit van de groep die meedenkt over de ontwikkeling van de Optica Q, de optische kwaliteitssorteerder van Schouten. “Het delen van kennis is voor ons heel normaal. Door van elkaar te leren, loopt Nederland voorop in de agrarische wereld.”

"Wij bepalen de norm en de machine houdt zich daaraan.”

Visser Agro werd in 1941 opgericht en is gespecialiseerd in de teelt van uien en pootaardappelen. Sinds 2009 staat Sierd aan het roer. Zijn vrouw Anne Veldboer leidt Visser Convenience, dat geschilde uien levert. Samen zijn ze de vierde generatie binnen het familiebedrijf. Door actief te investeren in duurzaamheid, beschikken ze over het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. Daarmee laten Sierd en Anne zien dat ze meebewegen met de vraag vanuit de markt.

Cameratechniek
Om ook op het gebied van efficiency en kwaliteit stappen te zetten, denkt Sierd sinds 2023 mee over de ontwikkeling van de Optica Q. “Cameratechniek wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons proces”, zegt hij. “Dat proces bestaat bij ons uit machines die zo’n tien ton aardappelen en uien per uur kunnen verwerken. De Optica Q beschikt over die capaciteit. Mede daarom besloten we in deze kwaliteitssorteerder te investeren.”

Constante kwaliteit
De Optica Q is nog in ontwikkeling. Toch heeft Sierd er alle vertrouwen in dat de kwaliteitssorteerder een waardevolle bijdrage kan leveren aan zijn proces. Dat gebeurt nu namelijk al. “We gebruiken de Optica Q voor het beoordelen van aardappelen. Hierdoor hebben we minder medewerkers nodig in de leeskamer, wat arbeidskosten scheelt. Bovendien is onze kwaliteit constanter. Wij bepalen de norm en de machine houdt zich daaraan.”

Gouden oplossing
Vooral bij partijen met kleine aardappelen is het voordeel groot. Door het kleine formaat duurde het voorheen relatief lang om een kilo aardappelen te beoordelen. En als er veel kluiten aan zaten, waren er ook nog eens extra medewerkers nodig. “Nu we de Optica Q gebruiken, ligt de verwerkingssnelheid veel hoger. En zijn onze arbeidskosten per kilo sterk verlaagd. Een gouden oplossing dus.”

“De verwerkingssnelheid ligt veel hoger en onze arbeidskosten zijn per kilo sterk verlaagd”

Bypass
De Optica Q beoordeelt nog niet alle aardappelen. “De machine moet eerst slimmer worden gemaakt. Dat heeft tijd nodig”, legt Sierd uit. Om die tijd te overbruggen, is er een zogenoemde ‘bypass’ aangelegd. “Dit betekent dat we zelf kunnen bepalen of we de aardappelen via de leeskamer of de Optica Q laten gaan. Ondertussen blijven we werken aan verbetering. Ik verwacht dat we de leeskamer op termijn niet meer nodig hebben.”

Gezamenlijke ambitie
Sierd denkt actief mee over de ontwikkeling van de Optica Q. Dat doet hij samen met landbouwbedrijven Kamp, Maters en Kloppenburg. “Zelf vind ik het belangrijk dat de Optica Q, naast aardappelen, ook uien kan beoordelen. Dat is sinds kort mogelijk. Daarnaast moeten we data blijven toevoegen, zodat de Optica Q het werk net zo goed uitvoert als een mens. Dat is onze gezamenlijke ambitie.”

Optica Q in actie

 • Bediening

  Eenvoudige bediening via gebruiksvriendelijk touchscreen.
 • Flexibele inzet

  Door zijn compacte formaat is de Optica Q eenvoudig in te passen.
 • Maximale efficiëncy

  In één gang uitsorteren op kluiten, voer en kwaliteit.

Voordelen van de Optica Q

Hoge capaciteit

Per uur worden vijftien tot achttien ton pootaardappelen gelezen op kwaliteit.

Bijleren

Heeft u specifieke sorteereisen? Wij kunnen de Optica Q bijleren, zodat hij aan uw sorteereisen voldoet.

Maximale efficiëntie

Met de Optica Q kunt u in één gang kluiten, voer en kwaliteit uitsorteren. De sorteringen worden in drie aparte uitgangen opgevangen.

Invaro software platform

Het zelfontwikkelde platform onderhouden we met een team van 5 specialisten. Daardoor kunnen we bij vragen van klanten snel schakelen en is het eenvoudig om op basis van behoefte verbeteringen door te voeren.

De Optica Q bij jou in de buurt bekijken?

  Wilt u weten of deze machine het beste past bij uw situatie?

  Neem concact op met:

  Bram Jansen

  Bel +31(0)622559771
  Of stuur een e-mail naar:
  bramjansen@tolsmagrisnich.com

  Share this solution:

  Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!